Eram ieri în 66 și mă duceam spre Vasile Pârvan, la proful de chitară. Stăteam pe scaun pentru că era oarecum gol troleul, iar chitara devenise destul de grea, sau eram eu prea obosită. În fine… m-am așezat și mă uitam cu o privire pierdută, gânditoare pe geam. Era cam aglomerat traficul, așa că aveam timp să “admir” fiecare clădire și om care trecea. Atunci am realizat doua lucruri:
Primul este acela că toate, dar absolute toate clădirile aveau măcar un “graff” pe ele! Arătau ca dracu’! Nu am nimic împotriva graff-ului, îmi place, se poate numi chiar artă, însă ce avem noi nu e artă. Sunt doar niște mâzgălituri care vor să fie “tag-uri”. Toți se semnează pe clădiri, de parcă ar fi ale lor! “Numele proștilor, scrise pe toate gardurile!”. Culmea e că și-au găsit să își arate “talentul” tocmai pe clădirile din centru, chiar și pe clădirea Universității, ca să arate cât de șmecheri sunt ei. Dar ce m-a deranjat cel mai tare e faptul că autoritățile nu fac nimic pentru a-i prinde, sau măcar să șteargă cumva desenele alea patetice. Ok, ei sunt niște copii fără ocupație, care s-au gândit să mâzgălească ceva, ca bebelușii care desenează pe pereți. Dar poliția ce face? Vă spun eu, doarme, freacă menta! Asta m-a enervat la culme!
Al doilea lucru pe care l-am realizat: toți oamenii au devenit niște roboți. Toți sunt serioși, nu zâmbesc, nu râd, nu cântă, nu sunt fericiți! Toți au aceeași figură de “om serios”, merg la serviciu, se duc acasă, se culcă, iar a doua zi o iau de la capăt. Sunt niște roboți! Iar dacă se găsește cineva care să fie bine-dispus, să cânte, să râdă pe stradă sau în troleu, îi este stricată fericirea, atrăgându-i-se atenția că îi deranjează pe ceilalți. Ceea ce mi se pare o prostie. Nu ai cum să deranjezi pe cineva fiind bine dispus. Atitudinea asta a oamenilor mă întristează… oamenii ar trebui să fie plini de viață, nu niște roboți controlați de probleme și de rutina zilnică.
După aceste două constatări am avut una dintre cele mai proaste zile ale mele. Am devenit și eu un fel de robot, ceea ce nu mi-a plăcut deloc. Concluzia: orașul arată mizerabil, iar oamenii se simt mizerabil!
Avea dreptate Chirilă: “orașul ne învață să nu mai zâmbim!”